![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlbTSGmM2KNfMQFeBq_4Kp4M1jkaCRwovnHRQIWTjrWfgpnUAl4fZKqLCkfl7OAGjgOQ29QVzO3C0ltgT3dGceaERWLL1hqnRjOiLwiYB8gspueh8SLuifJ1n5ujYOvTM7bLcLhXFnOTQ/s1600-r/5.jpg)
вторник, 31 януари 2012 г.
Сом на фурна
Продукти: 1 сом около 1,8 кг., брашно, галета, подправка за риба, бяло вино, лимонов сок.
Приготвяне: Сомът се изчиства, нарязва на парчета и изкисва със сол и лимонов сок поне за час. След това се маринова с подправките, бялото вино, олио, чер пипер, лимони. Престоява в марината около 2 часа. След това всяко парче се овалва в смес от брашно и галета. Поставят се в намаслена тава, върху дървени шишчета или други подходящи клечки, за да не залепне долната част на сома за тавата.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6pKFBstyDSO-m54BVk5MAuHjLXu13ijh_Q_ZyJbkgVdBkKW_fPetqKTVDJzARFt1CJccnE8qlWOatXi-g2pnxtwj0m0vW1EKpp9IUIipBKE0BtKFlZq36FXzZoFS1PgN68uOqeRgAUsI/s320/Picture+115.jpg)
Приготвяне: Сомът се изчиства, нарязва на парчета и изкисва със сол и лимонов сок поне за час. След това се маринова с подправките, бялото вино, олио, чер пипер, лимони. Престоява в марината около 2 часа. След това всяко парче се овалва в смес от брашно и галета. Поставят се в намаслена тава, върху дървени шишчета или други подходящи клечки, за да не залепне долната част на сома за тавата.
Френски сладолед "Нуга"
Продукти: 12 яйца, 10/12 с.л. захар, 1 бурканче сладко от цели зелени смокини, ягоди или череши, 1 л. сладкарска сметана, крокан /карамелизирани орехи/
(От посочената доза излиза около 2 кг. сладолед, т.к. пълня четири кутии от по 500 мл.)
Приготвяне: Разбива се сметаната отделно и жълтъците със захарта отделно. След това се разбиват и белтъците на сняг, които се прибавят най-накрая като леко се объркват с дървена лъжица.
После се добавят и крокана, и смокините нарязани на парченца. Ако нямате сладко от смокини може да поставите киви нарязано на парченца, също се получава много добре. Поставя се в подходящ съд от рода на формите за рула, кекс и се замразява в камерата или фризера. Изважда се от формата като леко се потапя в хладка вода за малко. Последния път поставих сместа в пластмасова кутия от сладолед, дъното на която бях покрила с домакинско фолио. Поставям и капака, за да не поема миризми от фризера. Реже се на парчета и се поднася с плодове и карамел.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-cJKUbRQOrI7f9Z3D-bA8O2MvIYRCr0l45WjOVN4J15dIqLH4NATDh8LVKmbZ-vJtVrH0qfC0G3kOdMYIeyZ6APRcvyM5W5OcXOHtTUanZj1JEe8xdtNpftLIzm6DiGC-dZcIjsuK9hg/s320/Picture+023.jpg)
сряда, 25 януари 2012 г.
Абонамент за:
Публикации (Atom)