Продукти:
- 200 г сусамов тахан
- 100 - 150 гр. мед
- 1 чаена лъжица ванилова есенция
- 1 чаена лъжица канела
- 60 г стафиди или червени боровинки
- 200 г фини овесени ядки
- 100 г смлени орехови ядки
Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре.
В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията,
канелата и отцедените стафиди.
Добавят се ореховите и овесените ядки. Всичко се смесва
много добре.
От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям
орех.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко.Пекат се 12-15 минути, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.