сряда, 27 февруари 2008 г.

Божествени еклери


Попаднах на тази рецепта във форума на Бг мама и искрено благодаря на мамито, която сподели рецептата с всички!
Запретнах ръкави малко скептично, защото на мен еклерите никога не са ми се получавали добре, но смея да кажа, че тези станаха страхотни и невероятно вкусни, а крема е просто божествен!

Продукти за тестото.
250 гр вода /1 ч.ч вода/

2-3 капки оцет
1 щипка сол
125 гр масло/ 1 пактче малко пакетче/

1 ч.ч брашно

4 яйца+1 белтък

За крема
(тук отварям една скоба, защото ми се наложи да направя двойна доза от крема, така че направо умножавам всички грамажи по две)
250 гр пр. мляко/ 1 ч. чаша/
1 ч чаша захар
парче масло колкото кибритена кутия

4-6 с. лъжици с връх брашно
2 ванилия
2 жълтъка

течна сметана 300 гр


ТЕСТОТО...
Сложете водата в тенджера и като заври прибавете маслото, солта и 3-те капки оцет. Когато маслото се разтопи напълно, намалете огъня и изсипете всичкото брашно наведнъж като бъркате енергично на средно-слаб котлон.
Бъркайте винаги с дървена лъжица ....докато се получи гладка смес и докато тестото започне да се отделя от стените. Някъде около 5-6 минутки.
После дръпнете тенджерата и оставете малко настрани да поизстине.
Внимателно прибавяте яйцата едно по едно като бъркате постоянно след прибавянето на всяко яйце...докато сместа стане гладка.Тестото трябва да стане гладко, лъскаво и да не е рядко, но не и прекалено гъсто. Ако прецените, че при прибавянето на поредното яйце вече е е достатъчно на гъстота, може да не слагате последното яйце.
Предгрейте фурната на 220 C и сложете хартия за печене в тавата.
С лъжичка оформяте средно големи топки, разделени на около 2 см една от друга, понеже се надуват и за да не залепнат една за друга.
 От дозата излизат около 16 еклера, ако се изсипва тестото със супена лъжица.

КРЕМА ...
В тенджерка завирате 250 грама прясно мляко, като заври се сипва захарта. Като се разтопи захарата се прибавят маслото и ванилията и накрая се изсипва бавно брашното като се бърка с тел за да те стане на топчета. Накрая като се сгъсти, махате от котлона и добавете жълтъка и ванилията. Оставя се крема да изстине.
Изспивате течната сметана в купа и бъркате с МИКСЕР докато се получи много гъсти пухкав бял крем.
Като ИЗСТИНЕ ваниловия крем го смесете със сметановия... като бъркате леко и внимателно отново с дървена лъжица.

Забележка! Двата крема трябва да са студени!!! И при смесването прибавяте сметановия към ваниловия, а НЕ ОБРАТНОТО!!!
Когато се смесят и двата крема, сместа малко се втечнява, но това да не ви плаши.


Взимате изстиналите вече еклери и ги пълните със шприц като правите малка дупка отстрани, за да остане крема вътре и да имат по-добър вид.
По желание може отгоре да се намажат с разтопен млечен шоколад!
Веднага ги сложете в хладилника, за да се стегне кремчето!

Важно допълнение, за да станат наистина еклерите ви хубави:
1. Пекът се на предварително силно загрята фурна..200-220 С!!!
2. Печете в началото на силно фурна няколко минути докато порозовеят...после намаляте фурната на 175-150 С.
3. Докато се пекът еклерите, фурната не бива да се отваря, защото може да не се надуят!
4. Когато са готови еклерите не ги изваждайте веднага! Отворете фурната съвсем леко като може да сложете вилица, за да не е напълно затворена...и нека да постоят там около 10-15 минутки. Ако ги изкарате изведнъж от фурната, със сигурност ще спаднат.
5. След като ги извадите ги оставете да изстиват....