петък, 9 юли 2010 г.

Торта "Барби"

Торта "Алказар"

Крушов пай

Сладкиш "Благополучие"

Плодова пита

Летни торти

Още летни торти с тази рецепта:
1 заквасена сметана - 400 гр.
1 плодово кисело мляко - голяма кофичка
1 сладкарска сметана, за разбиване - 100 мл.
2 желатина
С подуктите импровизирам като количество и вид. Всичко което преценя, че ще подобри вкуса го прибавям. Само трябва да се внимава количеството да не е твърде голямо, тогава може да се прибави още  един желатин, за да е сигурно че ще стегне.
Плодове могат да се добавят в крема - банани, ягоди, праскови от компот и др. или пък за украса.
Отстрани може да се декорира с обикновени бисквити, стрити на дребно, котешки езичета, орехови ядки, крокант и др.

Лека лятна торта

Продукти за крема:
1 заквасена сметана - 400 гр.
1 плодово кисело мляко - голяма кофичка
1 сладкарска сметана, за разбиване - 100 мл.
2 желатина
плодове за в крема или за украса отгоре
обикновени бисквити, за декорация отстрани
Продукти за блатове:
5 яйца, 5 с.л. захар, 5 с.л. брашно

Приготвяне: Продуктите за крема се объркват. Сметаната се разбива и се смесва с останалите продукти. Желатина се разтваря в малко вода, около 50 гр., оставя се да набъбне, след което се разтваря на водна баня и се изсипва към сместта за крема. По желание може да се сложат плодове вътре в к рема - банани, ягоди, праскови и др.

За блатовете: Яйцата със захарта се разбиват, прибавя се и брашното. Разделя се на две равни части за два блата. Пече се върху хартия за печене, на умерена фурна.

Във форма за торта се поставя подложката на тортата, слага се единия блат и може леко да се сиропира. След което се изсипва половината от крема. Поставя се втория блат и отново се сиропирва леко. Останалата част от крема се изсипва. Оставя се да стегне в хладилника за 12 часа.

Когато вече е стегнала тортата, формата се отваря и се изважда. Дъното също се маха, а тортата се прехвърля с подложката върху поднос и се доукрасява със сметана, плодове, картинка за торта или по ваш вкус.
Тортата е много лека на вкус и приятна за летните дни.

Яйца по панагюрски


Продукти: яйца, кисело мляко, сирене, малко масло, червен пипер, чесън, сол


Приготвяне: Слага се да заври вода в тенджерка. Във водата се сипват 2 с. л. оцет. Като заври водата, яйцата се счупват и се пускат във врящата вода, като се внимава да не са едно върху друго. Те се "забулват", почти веднага и се оставят във врящата вода окол 5 мин.
В чинията се сипва част от киселото мляко предварително  разбъркано с нарязани скилидки чесън и малко сол. Поставят се 2 или 3 от сварените яйца, които внимателно се отцеждат от водата с решетъчна лъжица. Отгоре се натрошава сирене.
В малък тиган се разтопява около 20 гр. масло. В момента, в който се разтопи и се разпени се слага червен пипер около 1-2 с. лъж. Трябва да се внимава да не прегори, защото ще придобие лош вкус. След минутка се отдръпва от котлона и се разлива върху яйцата.