четвъртък, 2 юли 2015 г.

Вкусни и здравословни овесени бисквити





 Продукти:
  • 200 г сусамов тахан
  • 100 - 150 гр. мед
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • 1 чаена лъжица канела
  • 60 г стафиди или червени боровинки
  • 200 г фини овесени ядки
  • 100 г смлени орехови ядки
Фурната се нагрява на 180°C.
Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре.
В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди.
Добавят се ореховите и овесените ядки. Всичко се смесва много добре.
От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко.
Пекат се 12-15 минути, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.