понеделник, 6 февруари 2012 г.

Халвички

 
Продукти: 
2 малки пакетчета краве масло или 1 голямо - 250 гр.
5 жълтъка
2 ч.ч захар (1 ч.ч. захар се карамелизира)
2 1/2 ч.ч. нарязани орехи 

Приготвяне: Кравето масло се разтопява на водна баня. Петте жълтъка се разбиват с едната чаша захар и се прибавят към кравето масло. Една чаена чаша захар се разтопява на котлона. Карамелизираната захар се прибавят бавно към разбитите жълтъци и краве масло. Възможно е да стане на голяма буца, но продължава да се бърка на много слаб котлон с лъжица до получаването на хомогенна смес. Прибавят се 2 ч.ч. и половина нарязани орехи. Като поизстине се маже върху вафлени кори. Оставя се да стегне във фризера, увито в домакинско фолио. Реже се на ромбоиди.

Бурскети за предястие

Приготвяне: Нарязват се домата и зелените маслини много на ситно. Объркват се със няколко капки зехтин и се поръсва с малко босилек. За основа могат да се препекат филийки, които да се натъркат със срязана на половина скилидка чесън. Аз използвах по-лесния вариант - готови брускети със спанак


Торта с рула


Продукти: Шоколадово или друго руло по Ваш вкус 300 гр., голяма кофичка заквасена сметана 400 гр., кофичка течен шоколад 300 гр., 2 п. желатин, 5-6 бискивти, банан, орехи, крокан или каквото обичате.
Приготвяне: Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа. Купата предварително съм покрила с домакинско фолио, за по-лесно обръщане. Разбива се сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Изсипва се половината смес  в купата и отгоре нарязвате един банан. Досипвате останалата смес. Бисквитите се нареждат върху крема, може да се потопят в прясно мляко или сладък сок. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно. поставя се в хладилник за няколко часа (2-3 ч.).











Кифлички "Фантазия"

Продукти: 250 мл. прясно мляко, 1 яйце (белтъка, жълтъка е за намазване), 1/2 ч.ч. олио, 1 кубче мая, 1 щ. сол, 1 щ. захар, 55 гр. брашно, 1/2 п. краве масло (60 гр.) за намазване
Приготвяне:Омесва се меко тесто и се оставя да почине 15 минути. За по-големи кифлички се разделя на 4 топчета, за по-малки на 8 топчета. Всяко топче се разточва колкото чиния. Намазва се с маслото, разделя се на 8 равни части, така че да се получат триъгълници. Във всеки триъгълник в широката част се поставя сирене и се навива. Поставя се в тава върху хартия за печене върху ъгълчето на завития триъгълник, така че да се падне отдолу. Намазва се със жълтък и се поръсва със сусам.
Същите кифлички стават много хубави и със шипков мармалад!