сряда, 27 април 2011 г.

Кюфтенца с бял сос



Продукти: 
250 гр. кайма
100 - 150 гр. ориз
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
5-6 с.л брашно
30 гр.масло
1/2 главичка лук
1 малък морков
сол, черен пипер, чубрица
1 кубче бульон пилешки или комбиниран пилешки със зеленчуци
Приготвяне: Омесваме каймата с малко топла вода и ориза, половината от ситно нарязания лук и морков и оформяме кюфтенца.
Пускаме ги в тенджерка с не много вода в която е разтворен бульона. Варят се около 20мин.
В дълбок тиган стопяваме маслото и когато то се запържи леко, прибавяме 4 с.л. брашно. Разбърква се, като получената кашичка се разрежда с бульона, където са вряли кюфтенцата, до получаване на хомогенна смес.
Накрая се прибавят и предварително разбитите яйца, кисело мляко и брашно и след като и тази смес започне да се сгъстява и стане хомогенна постепенно се връща при кюфтенцата.