неделя, 1 януари 2012 г.

Солена торта


Продукти: 1 кг. варени картофи, сварени моркови, кисели краставички, пъстърма, маслини за украса, червени чушки за украса, сварен жълтък.
За соса: 1 кисело мляко с висока масленост, 1 майонеза, чесън.

Приготвяне: Сварените картофи се смесват със морковите и киселите краставички. Притискат се хубаво във тефлонова форма за торта с отлепящо дъно. Отгоре и отстрани се намазва със соса. Украсява се със пастърмата и чушките като ветрило. По ръба се нареждат половинки обезкостени маслини. Поръсва се със жълтъка на сварено яйце. Отстрани може да се поръси с магданоз.






Яйца за предястие



Продукти: варени яйца, кисело мляко, майонеза, чесън
Приготвяне: сваряват се яйцата, посипват се както са цели с приготвения сос от кисело мляко, майонеза и чесън.

Питка - Дидка


Продукти:
 4 яйца – оставя се единия жълтък за намазване
1 кг. брашно
250 гр.вода
кубче мая
по 1-2 с.л. сол, захар, оцет, олио

Приготвяне: Брашното се пресява, прави се кладенче, слагат се яйцата, разтворената във вода мая, сол, захар, оцет, олио. Меси се. Разделя се на три топки с последователна големина. Най-малката се разточва тънко, посипва се с олио и сирене, завива се на руло и се слага като охлюв в средата на тавата. Втората също се разточва, посипва с олио и сирене и като се навие на руло се нарязва като пънчета. Третата се увива като венец отстрани.
Втасва и се пече на максимум 150-160, около 30-40 минути, на най-долното положение във фурната.