понеделник, 9 април 2012 г.

Свинско месо с гъби в плик

Приготвяне: Нарязва се лукът и гъбите на "лунички", морковът на тънки кръгчетап и месото на късчета. Поставя се в плик за печене и се пече във фурната.


Свински черен дроб на фурна


Приготвяне: Нарязва се дроба и се овкусява. Също се нарязва празът и гъбите. Всичко се разпределя в тавичка и се пече за 30 минути на 200 градуса


Торта "Корни"



За блата:1. 3 жълтъка
2. 2 белтъка
3. 3 с.л. захар
4. 2 с.л. брашно (с връх)
5. 1 с.л. нишесте (натурално - царевично или пшенично)
6. 1 щипка сол
7. 1 ч.л. лимонова кора
 Приготвяне: Жълтъците, половината от захарта и солта се разбиват много добре (на пяна). След като се разбият добре се прибавя настърганата лимонова кора. Белтъците с останалата захар също се разбиват на сняг. Пресяваме върху жълтъците нишестето и брашното и разбъркваме внимателно след това прибавяме и белтъците и отново много внимателно разбъркваме с дървена лъжица. Сместа се изсипва във формата и се пече около 5-6 мин. на 200 градуса. 
Крем: 2 пакетчета желатин, 3 желтъка, 1 ч.ч захар,  4 с.л. натурално нишесте, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. настъргана портокалова кора, 400 мл портокалов сок,  400 мл. пр мляко, 300 гр заквасена сметана, 200 мл течна сметана, 1 банан, 1 портокал, киви или ягоди. Ориг. рецепта е  ягоди.
Приготвяне: Накисваме желатина във малко вода, за да набъбне. Смесваме желтъците, нишестето, захарта, портокаловия сок, млякото и настърганите кори. Тази смес варим на мнооого слаб огън докато започне да се сгъстява. Ако нишестето се окаже малко може да се добави още малко нишесте. Като се сгъсти махаме от огъня и след като поизстине добавяме желатина, който трябва да разтопим на водна баня. Оставяме да изстине много добре. След това разбиваме заквасената сметана и я добавяме същото правим и с течната сметана - разбиваме и добавяме. Всичко се разбърква с лъжица докато стане хомогенна смес. Слагаме блата в откопчаваща се форма и върху него изливаме малко крем. Нареждаме плодове банан,  портокал .... Добавяме и останалата смес и заглаждаме добре за да стане отгоре равна. Оставяме тортата да се стегне. След това в малко прясно мляко се слага един желатин и малко ромова есенция и се изсипва върху тортата. Става идеално гладка повърхност.  Украсявате със сметана плодове или шоколадовите орнаменти.
Шоколадовите орнаменти: Разтапя се на водна баня натурален тъмен шоколад. На един лист хартия се рисува триъгълник, после се слага найлон, за да може да се шприцова върху него и да се следи отдолу прозиращия триъгълник. Очертава се триъгълника, а после и разни безразборни завъртулки вътре,  за да стане една по-здрава фигурка.  така се правят няколко триъгълника. Поставя се в хладилник или на хладно място. После внимателно се отлепя  и се нареждат върху тортичката.