вторник, 31 януари 2012 г.

Френски сладолед "Нуга"


Продукти: 12 яйца, 10/12 с.л. захар, 1 бурканче сладко от цели зелени смокини, ягоди или череши, 1 л. сладкарска сметана, крокан /карамелизирани орехи/
(От посочената доза излиза около 2 кг. сладолед, т.к. пълня четири кутии от по 500 мл.)


Приготвяне: Разбива се сметаната отделно и жълтъците със захарта отделно. След това се разбиват и белтъците на сняг, които се прибавят най-накрая като леко се объркват с дървена лъжица.
После се добавят и крокана, и смокините нарязани на парченца. Ако нямате сладко от смокини може да поставите киви нарязано на парченца, също се получава много добре. Поставя се в подходящ съд от рода на формите за рула, кекс и се замразява в камерата или фризера. Изважда се от формата като леко се потапя в хладка вода за малко. Последния път поставих сместа в пластмасова кутия от сладолед, дъното на която бях покрила с домакинско фолио. Поставям и капака, за да не поема миризми от фризера. Реже се на парчета и се поднася с плодове и карамел.











Няма коментари: