петък, 9 юли 2010 г.

Яйца по панагюрски


Продукти: яйца, кисело мляко, сирене, малко масло, червен пипер, чесън, сол


Приготвяне: Слага се да заври вода в тенджерка. Във водата се сипват 2 с. л. оцет. Като заври водата, яйцата се счупват и се пускат във врящата вода, като се внимава да не са едно върху друго. Те се "забулват", почти веднага и се оставят във врящата вода окол 5 мин.
В чинията се сипва част от киселото мляко предварително  разбъркано с нарязани скилидки чесън и малко сол. Поставят се 2 или 3 от сварените яйца, които внимателно се отцеждат от водата с решетъчна лъжица. Отгоре се натрошава сирене.
В малък тиган се разтопява около 20 гр. масло. В момента, в който се разтопи и се разпени се слага червен пипер около 1-2 с. лъж. Трябва да се внимава да не прегори, защото ще придобие лош вкус. След минутка се отдръпва от котлона и се разлива върху яйцата.

Няма коментари: