неделя, 5 август 2012 г.

Котлети от толстолоб на фурна


Продукти: 1 кг. котлет от толстолоб, 1 домат, 1 глава лук, бяло вино, лимон или лимонов сок, сол, черен пипер, подправка за риба, 2-3 с. л. олио
Приготвяне: Ако котлета е един и е по-дебел се филира на две части. Измива се добре, овкусява се със лимонов сок, сол, черен пипер, подправка за риба, малко бяло вино и соев сос. Оставя се да се маринова поне два часа в хладилника.
На дъното на тава се сипва малко мазнина, нареждат се лук и домат нарязани на шайби. Върху тях се поставят котлетите. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се задушава за 20-30 минути във фурната на 200 градуса. След това фолиото се сваля и се запича на грил още 5 - 10 минути.
Поднася се със орехово-чеснов сос и по желание картофена салата.










Орехово-чеснов сос: 100 гр. кисело мляко 4,6 %, 2 -3 скилидки чесън нарязани на много ситно, 1 супена лъжица зехтин, 30-40 гр. орехови ядки, нарязани на дребно, малка филийка черен хляб, накиснат в малко вода.  Всичко се смесва и се обърква добре.
Вместо зехтин може да се добави лъжица - две майонеза.
Сосът върви чудесно с всички видове риба!

Няма коментари: